logo5

Средиземноморска кухня

c_277_200_16777215_00_images_Pictures-courses_Средиземноморска_кухня.jpg

Taranto mare e gastronomiaСредиземноморска кухня е обощеното название на националните кухни на страните от Средиземноморието: Испания, Франция, Монако, Италия, Малта, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Гърция, Турция, Кипър, Сирия, Ливан, Израел, Египет, Либия, Тунис, Алжир и Мароко и Палестинската автономия.

Кухнята на тези държави се характеризира с мултикомпонентни ястия, изобилстващи от подправки и в много регионални вариации. Рибните ястия и морските деликатеси заемат основно място, но и зеленчуците са на почит. Населението на тези страни използва при готвенето главно зехтин, което налага славата на тази кухня като здравословна.

Дата: 21.01.2017 г.

Презентатор: шеф-готвач Антон Динчев

В рамките на курса ще бъдат приготвени три ястия, характерни за средиземноморската кухня.

pastaПаста Ала Аматричана

l'amatriciana (итал.) означава сос от домати и бекон.
Основните съставки на соса са свински бекон (или свински бузи), сирене пекорино и домати. Името му идва от името на италианския град Аматриче, намиращ се в провинция Риети, област Лацио.
За основа може да се използва всякаква паста, но за предпочитане са Bucatinni.

 

 

 

oktopodОктопод по Галийски

Рецепта идваща от Галисия, район в северозападната част на Испания, с основни съставки октопод и картофи. Октоподът е специално приготвян деликатес, който често се сервира като мезе в ресторантите и баровете в Испания.

 

 

 

 

halvaТурска грис халва

Турската кухня се слави със своите десерти. Един от най-характерните е грис халвата, която се приготвя в различни вариации, но в основата си винаги съдържа пшеничен грис, мляко и захар.

Подходящи напитки са млади бели и червени вина.